Mobilidata

Png

Monitoring en Evaluatie

Mobilidata

Het delen van mobiliteitsgegevens is belangrijk om je rijervaring zo veilig, vlot en aangenaam mogelijk te maken. Hiervoor verwerkt Be-Mobile in opdracht van het Mobilidata-programma mobiliteitsgegevens van weggebruikers. Via het Mobilidata-programma kan jij in heel Vlaanderen meer gepersonaliseerde verkeerswaarschuwingen krijgen en jij vlotter langs intelligente kruispunten geleid worden.

Naast de verbetering van deze mobiliteitsdiensten, zijn gegevens van weggebruikers nuttig om te onderzoeken hoe de onderdelen van het Mobilidata-programma verder verbeterd kunnen worden.

Enkele voorbeelden:

  • Krijg jij als weggebruiker op het juiste moment de juiste waarschuwing van een gevaarlijke situatie op je route?
  • Kan Mobilidata de intelligente verkeerslichten op een specifiek kruispunt beter afstemmen op het werkelijke verkeer tijdens de ochtend- of avondspits?
  • Hoe krijgen we hulpdiensten vlotter bij slachtoffers van een ongeval?

Om dat te onderzoeken en te evalueren, hebben we (1) locatiegegevens en snelheden, zogenaamde GPS-data, van bepaalde plaatsen nodig en nemen we (2) de bevragingen ter harte die gebruikers zelf geven.

  1. Locatiegegevens en snelheden: Het is belangrijk te weten dat het onderzoek zich toespitst op specifieke locaties en tijdstippen. Deze locaties en tijdstippen zijn steeds zo beperkt mogelijk, maar relevant voor de verkeersoplossingen die Mobilidata aanbiedt.

  Enkele voorbeelden:

  • Bij filemeldingen: we onderzoeken of nauwkeurige filestaartmeldingen verkeersveilig gedrag ondersteunen.
  • Bij een specifiek kruispunt met intelligente verkeerslichten in de ochtend: we onderzoeken of de weggebruikers die ochtend sneller groen kregen en hoe we die groen- en roodtijden verder kunnen optimaliseren
  1. Bevragingen van weggebruikers: Als jij je hebt aangemeld bij een applicatie, provider of automerk, dan kan die partij je contacteren voor een kort attitudeonderzoek. Je krijgt dan vragen over jouw beleving van de dienstverlening.

  Enkele voorbeelden:

  • Wanneer wil jij wel of net niet geïnformeerd worden over gevaarlijke situaties op de weg?
  • Waarom wil jij wel of net niet geïnformeerd worden?
  • Welke meldingen vind jij het nuttigst?


Hoe worden gegevens van weggebruikers verwerkt:

  • De gegevens die jij deelt, worden eerst opgedeeld in stukjes. De delen die rechtstreeks naar jou kunnen verwijzen, worden verwijderd zodra een vergelijking tussen gedrag mét of net zonder waarschuwingen heeft plaatsgevonden. Die verwerking kan tot 8 weken duren.
  • De overgebleven gegevens leren de onderzoekers hoe ze de diensten kunnen verbeteren met zo beperkt mogelijke gegevens én hoe steeds minder gegevens dienen te worden verzameld hiervoor. Daarnaast komen geaggregeerde gegevens in een databank om tot maximum 5 jaar in te zetten voor specifiek onderzoek en evaluatie van de dienstverlening.

Als je meer vragen hebt over hoe jouw gegevens beschermd en verwerkt worden, contacteer dan dpo.privacy@wegenenverkeer.be.

Wil je meer te weten komen over hoe Be-Mobile het Mobilidata programma ondersteunt? Kijk dan eens op de website van mobilidata {link naar https://www.mobilidata.be/en} of zoek op de Be-Mobile website {link naar search:Mobilidata op BeMobile website}

Other stories

New traffic control system secures Ghent as the country's sustainable mobility city

Read more

Talking Traffic is the textbook example of how to bring major mobility projects to fruition - Infographic included

Read more

Istanbul Metropolitan Municipality takes traffic information to new heights with Be-Mobile

Read more
porsche-reading-position-indicator